Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak se stát veganem

Jak se stát veganem

autor: cookie - zveřejněno 6.11.2014

 

Je před vámi velký krok a rozhodli jste se, že se stanete veganem? Skvělé, přesně pro vás je tento článek :). Pro někoho je přechod na veganskou stravu jednoduchý, rychlý a změny nastanou ihned, pro někoho jiného je mnohem lepší postupný a pomalejší přechod. To je v naprostém pořádku, důležité je, docílit toho, po čem toužíte. Veganství je především životní filosofie a lidé se pro něj rozhodují především z etických důvodů, protože to co vegan především odmítá je jakékoliv využívání zvířat pro potřeby člověka, protože zvířata jsou citlivé bytosti, které potřebují lásku a nezaslouží si, aby jejich život byl brán jen jako produkt. Skvělé je, že, pestrá a vyvážená veganská strava je doporučována dietetickými organizacemi a doporučována ve všech stádiích života. Veganství zlepší vaše fyzické zdraví a jistě i to psychické. Je mnoho lidí, kteří svými životními příběhy mohou přesně toto potvrdit. Vegani jsou krásní a silní lidé, kteří mohou být i vrcholovými sportovci, kteří své soupeře s přehledem překonávají. Inspirujte se a jděte do toho s námi :).

První krokem je vyloučení živočišných produktů z vaší lednice a spíže. Takže vyřadíme maso, uzeniny, paštiky, másla, vejce, prostě vše co má živočišný původ. Pokud se rozhodnete, že okamžitě se všeho zbavíte, dejte jídlo do nějakého útulku či potřebným, kteří nemají střechu nad hlavou a váš dar velmi ocení.

Maso můžete nahradit sójovými kostkami, seitanem, ROBI masem, tempehem nebo uzeným či marinovaným tofu. Máslo rostlinnými margaríny, sýry například vegan sýrem Vegan Line nebo Tavenýrem, mléko nahraďte mandlovým, kokosovým, sójovým, rýžovým, pohankovým, ovesným, makovým či ořechovým nápojem, smetany na vaření stejně tak. Dá se říct, že nikdy nebylo veganství snadnější než v této době, kdy máme tolik možností a trh se s veganskými potravinami jen a jen zvětšuje.

Takže si na vegan stravě můžete normálně dál užívat burgery, koktejly, toasty, pečivo, sladké pečivo, tatarku či majonézu, sladkou šlehačku ve sprayi, dorty, pomazánky, jogurty, různé deserty, rostlinné salámy, párky, klobásky na grill či pizzu, akorát prostě ve vegan verzi. Zní to skvělě, že? A to uvádím jen okrajový seznam jídel :) Máte rádi českou kuchyni? No problemo. S přehledem si udělejte guláš, svíčkovou nebo domácí bramborové knedlíky plněné uzeným tofu se špenátem. A ještě si budete pochvalovat lepší pocit a stravitelnost. Já osobně miluji plněné bramborové knedlíky s červeným zelím :).  Recepty najdete v naší kuchařce. Takže teď jen vytvořit nákupní seznam a hurá do toho.

 

Seznam mých TOP vegan produktů

1) Margarín Extra Omega Organic, výrobce Vitaquell

2) Sladká šlehačka ve sprayi Schlagfix, výrobce LeHa

3) Bílá čokoláda Schakalode, výrobce Vantastic foods

4) Sójová smetana na vaření Alpro

5) Luxusní pomazánky Lahůdka Tofu a Žampionová pomazánka, koupeno v Bille

6) Kokosový nápoj do kávy (pozor na vznik závislosti :D)

7) Sójový nápoj Drink Soja, koupeno v Kauflandu

8) Tortilla Chips Kaufland se slunečnicovým olejem

9) Zakysaný jogurt Joya Soya Jahoda

10) Jogurt Sojade s jogurtovou kulturou malina-maracuja

11) Tofunéza, Sojanéza

12) Bio desert čokoládový Provamel

13) Hraška (náhrada vajec)

14) Agáve sirup (místo medu)

15) Nanuk Smooze

16) Uzené a marinované tofu, tofu s řasou od Sunfood

17) Čokoládové rolky v Penny, najdete je v oddělení sladkého pečiva (ano, i ty jsou vegan)

 

Tak to je takový můj nejlepší výběr :) Ono je těch vegan potravin spoustu i v klasických marketech, jen nemají třeba certifikát Vegan a pro mnoho začínajících je to matoucí. Ze začátku to chce jen trpělivost se čtením složení. Vegan jsou například Manner oplatky příchuť lískový oříšek, Oreo sušenky, sušenky Emco musli borůvka nebo čokoláda anebo třeba bonbóny Jahůdky JOJO. Pro fajnšmekry doporučuji arašídové máslo, které je nadupané bílkovinami a můžete zkusit i domácí výrobu :). 

Tak to by jsme tak přibližně měli z velké části k těm alternativám.

Do jídelníčku je velmi důležité zařadit dostatek ovoce, zeleniny, luštěnin, obilovin, ořechů, semen, celých zrn, mořských řas a dbát na dostatečný pitný režim. Upřednostňujte také kvalitní, za studena lisované oleje.

Nezapomeňte doplňovat vitamín B12. Jeho nedostatek může přivodit nevratné poškození. Na trhu jsou i vitamíny a doplňky stravy určené přímo pro vegany.

Jako další krok si pořiďte kvalitní veganskou kuchařku a nebo pořádně prozkoumejte internetové vegan kuchařky a zapisujte si recepty třeba do sešítku. Receptů najdete spoustu u nás v kuchařce zde na stránkách či skoro všude na internetu. Pokud byste měli zájem se více soustředit na knihy, doporučuji knihy Stávám se veganem, Vegan v kondici a z kuchařek Veganské pochoutky.

Dalším potřebným krokem je sestavení jídelníčku. Doporučuji alespoň na 3 týdny dopředu. Ano, sice nad tím chvíli strávíte, ale uvidíte, že vám to přinese ovoce. A naopak po této době už budete mít spoustu zkušeností a budete kuchtit spontálně a budete mít potřebný přehled. Svou stravu si plánujte, abyste si zajistili všechny potřebné živiny. Nezapoměňte, že strava má být pestrá a vyvážená.

To, co vám dále velmi ulehčí přechod na veganské stravování je zjištění si gastronomických provozoven, kde vaří veganská jídla, prozkoumání zdravých výživ ve vašem okolí, kde bývá velká nabídka vegan potravin a také se poptejte v obchodě kam chodíte rádi nakupovat, jaké veganské alternativy nabízejí.

Přidejte se do skupin veganských stránek a kuchařek, čím více informací budete získávat, tím lepší. Na mě osobně se obraťte pokud budete chtít s čímkoliv poradit na email veganmind@seznam.cz

Skoro všechny mé TOP potraviny a knihy najdete v naší sekci Recenze produktů.

Co když pochybíte?

Co když pochybíte, spletete se? Na tyto otázky by spoustu lidí rádo znalo odpověď. Občas mi chodí podobné emaily, jak máte pokračovat dál a, že se cítíte ,,mizerně‘‘. Proto jsem se rozhodla napsat o tom článek a je to takové mé vyjádření k této věci.

Prostě se to stane. Omylem se vám dostane do pusy něco, co není až tak veganské. Špatně si přečtete složení, nedostanete všechny informace k objednanému jídlu a nebo babička upeče s radostí pro vás ,,veganskou‘‘ bábovku, ale přitom ji nedojde, že nejen mléko nepatří do této bábovky, ale i vajíčka.

Jistě velká část lidí, která začínala s veganstvím si vybaví své ,,přešlapy‘‘ ve stravě. Ano, také je většina lidí, kteří vás za to odsoudí, ale to není správné. V hodně veganských skupinách a u hodně veganů se setkáte s hrozným a přísným přístupem. Přitom stačí tak málo, pochopit, motivovat a popostrčit dál na cestě veganstvím.

Já jsem s veganstvím začala před více jak třemi lety, ale do dlouhé doby jsem se setkávala s takovýmito ,,přešlapy‘‘ a dlouho mi trvalo, než všechny mělo 100% formu. Stále jsem zjišťovala, že ještě tam to není úplně ono a tam taky musím něco změnit a díky tomu jsem se dostala tam, kde jsem J. Proto se ptám, kdy si začal s veganstvím namísto toho jak dlouho jsi vegan.

Veganství je pro mě na 100% životní filosofie, životní styl, to co je mému srdci nejbližší. A jako každá jiná životní cesta, i veganství má své cestičky, kterými se dostanete tam, kam chcete. Je to vývoj. A ať je ten vývoj jakýkoliv, nejdůležitější je to, co cítíte , proto se nenechte kritizovat a omezovat lidmi, kteří nechápou přirozený postup věcí. I když se vám stane, že pochybíte nebo se zmýlíte, nevadí, jděte si hrdě za svým, protože pokud to cítíte srdcem, není nic víc, co by tomu mohlo bránit. Důležitá je jak cesta, tak cíl.

Já osobně, kdybych měla říct jak dlouho jsem vegan, tak by to byli tak dva roky, protože do té doby se mi stalo, že jsem konzumovala třeba med a nevěděla jsem, že vlastně i ten je živočišného původu, avšak to tělo brzo vyřešilo za mě, protože mi po medu začala pálit žáha a následovně jsem se přišla na to, že nepatří do veganského stravování. Nikdo nejsme neomylný a pokud vás to vybičuje ještě k lepším věcem, více se s tím neobírejte, nezdržujte se tím a jděte dál.

Podíváme se na příklad, kdy budeme mít skupinu 1 000 veganů. A to je jich na štěstí jich v ČR více :)

Statistiky ukazují, že za rok 2013 byla spotřeba živočišných produktů v ČR taková:

V České republice ročně spotřebuje jeden jediný člověk až 80 kg masa, 230 litrů mléka a 245 ks vajec.

1 osoba ročně spotřebuje tyto kvanta živočišných produktů. Zdá se vám to hodně? Asi si říkáte, to není možné, to není můj případ, ale už málokdo si uvědomí, že všechny tyto suroviny jsou v uzeninách, paštikách, různých polotovarech, v máslech, sýrech, jogurtech, v kefírech, v tvarozích, v čokoládě, pečivu, sušenkách, piškotech a v mnoho dalších potravinách.

A tak našich 1 000 veganů sníží ročně spotřebu masa o 80 tun, o 230 000 litrů mléka a o 245 000 ks vajec.

Čím více se veganství budete věnovat, tím víc se rozšíří váš obzor a dojdete k dalším krokům, jako používání certifikované vegan kosmetiky a čistící prostředky pro domácnost. Dojdete k vyloučení vlny, kůže, hedvábí atd. z vašeho šatníku. Určitě se dopracujete k odmítání využívání zvířat k zábavé člověka jako jsou cirkusy či se třeba časem zapojíte do kampaní bojující za práva zvířat :). Moc Vám držím palce a přeji hodně štěstí na vaší cestě.

 

 

http://veganmind.cz/clanek/jak-se-stat-veganem