Jdi na obsah Jdi na menu
 


trhací skládaný chléb s medvědím česnekem

16. 8. 2025

250g vlažné vody

1 kostka droždí

50g másla

625g polohrubé mouky

1 vejce

 1čl soli cca 12g

..................

náplň:

60g medvědího česneku nasekat keramickým nožem

80g parmezánu, nebo eidamu

80g másla

1/2 čl soli

1/2 čl soli 

čl= čajová lžička 

sušený rozmarýn, tymián podle chuti 

...........

Vypracujeme kynuté těsto a v teple necháme 50-60 minut až pěkně vykyne. ( lze zadělat a kynout v domácí pekárně, která těsto přihřívá)

Na podsypaném válu vyválíme placku o tloušťce 0,5cm, cca 30x 50cm.

Připravíme si malý pekáček na kuře, nebo kdo má formu na cihlu chleba a vymažeme olejem.

Potřeme náplní po celé ploše a nařežeme na stejně velké čtverce, obdélníky jak se povede, ale měly by být velikostí stejné tak, aby se vešly do pekáčku. Klademe je na sebe do komínku. Komínky pokládáme do pekáčku tak, aby byly plátky kolmo ke dnu. 

Nebo druhá varianta-pruhy- pásy skládat jako harmoniku do pekáčku.Zase kolmo ke dnu.

Necháme kynout 50 minut a pečeme ve vyhřáté troubě na 170°asi 45 min na horkovzduch. (nebo horní dolní ohřev na 180-190 podle trouby)

Necháme vychladnout a ochutnáme. Je to výborné! 

Po upečení potřít rozpuštěným máslem a můžeme posypat mírně hrubou solí.

gdvrirnp.jpgahgktxas.jpgvsrsygfm.jpg94kj9k2k.jpgufedrbc-.jpg5lo-djve.jpg