Jdi na obsah Jdi na menu
 


Fíkovo makové RAW koláčky

13. 9. 2013

Množství přísad si můžete upravit dle požadovaného počtu. Já jich měla z tohoto cca 9. Záleží jak velké budete dělat.

 

dscf6513vy.jpg

 

Těsto:

·         2 a 1/2 šálku oříšků- dle možností ( já dala para, kešu, lískové ) mandle jsem nenašla :D

·         1 šálek strouhaného kokosu ( lepší je jemný)

·         7 datlí

·         šťáva z 1/2 pomeranče

Náplň:

·         150 g sušených fíků

·         1/2 šálku máku - umeleme čerstvě

 

-kdo nechce moc sladké dá méně fíků a více máku :-) případně doplní směs dle fantazie

-pomerančová šťáva dle požadované hustoty- já dala druhou půlku pomeranče

Ořechy umeleme v malém el. sekáčku na ořechy a zeleninu na jemno.( Mám obyč z Lidla)  něco takového :

sekacek.jpg

 

( Kdo nechce mít v oříšcích inhibitory- předem musí namočit , nechat okapat a trochu oschnout, není to tak velká zátěž na trávení a slinivku)

Směs smícháme s kokosem, můžeme vše ještě trochu mixnout, aby byla hmota hladší.

Měkké datle dáme do mixérku, přidáme pomerančovou šťávu ( já použila sekáček již špinavý od ořechů) a mixujeme až se udělá kašovitá hmota.  Pokud jsou datle tužší necháme je ve šťávě chvíli dle potřeby a času namočené.

Obojí smícháme a uhněteme těstíčko, které bude držet pohromadě. Jako na vánoční nepečené kuličky... může se někdy drobit, ale nevadí. Při formování tvaru prostě zmačknete a drží ;-)

Vytvarujeme kolečka - otvor na náplň si můžeme pomoci udělat dnem malé skleničky mírným zmačknutím. Když těsto popraská zase to zmačkneme dohromady. Hotové korpusy dáme na alobal položený na podnosu a šup zachladit do mrazáku.

Mezitím doděláme náplň.

Umixujeme fíky a pomerančovou šťávu ( já zase použila již špinavý sekáček na ořechy) .

Umeleme mák- obojí smícháme.

Za cca 20 min vyndáme zatuhnuté korpusy , naplníme a dáme odležet do ledničky i s tácem- přikryté igelitem, aby neosychaly zbytečně. Když na ně zapomenete a zmrznou taky se nic neděje- naplníte a dáte do ledničky odpočívat....

Jedli jsme je hned asi po 5 hodinách, šlo to, ale za 24hod. byly lepší, oříšková hmota pěkně zvlhla.