Jdi na obsah Jdi na menu
 


Celozrnný makovec - vegan

16. 5. 2014

 Makovec podle Magdy ( je méně sladký) :

 2 hrnky celozrnné špaldové mouky

1 1/2 hrnku čerstvě mletého máku

1/2 hrnku třtinového cukru

 jeden rozmačkaný menší banán na kašičku

2 hrnky rostlinného mléka  (Zajíc z krabice, Oves milk, Kokos milk apod.)

1/4 hrnku oleje

1 prášek do pečiva bez fosfátů, hrstka rozinek

2 vrchovaté polévkové lžíce škrobu Solamyl nebo kukuřičný

1 vrchovatá lžíce mletých mandlí (nemusí být)

mezi prsty soli.

Smícháme mouku, cukr, škrob a dvě lžíce dáme zvlášť.

Do nich rozmícháme prášek do pečiva a necháme až na konec odložené stranou. Všechny ostatní suroviny smícháme dohromady.  Vymažeme  pekáček olejem a vysypeme strouhaným kokosem.  Nyní do již umíchaného těsta přidáme odloženou mouku s práškem do pečiva, rychle dobře rozmícháme a směs nalijeme do vymazaného, vysypaného pekáčku.  Vložíme do nepříliš předehřáté trouby nastavené na 180 st. a pečeme 25 minut.

 Kdybychom dali prášek do pečiva přímo k tekutině, vyšumí a už by nekypřil při pečení.

V malém "pekáčku na kuře" bude makovec vysoký až po okraj. Pokud jej dáme na velký plech, bude  tenký ( podle velikosti vašeho plechu cca 2 cm) . Ale pokud chceme spojovat marmeládou, lze tento tenký využít a nemusíme ho krájet. Jen slepíme k sobě  ;-). Tenký by se asi pekl o trochu kratší dobu než vyšší vrstva těsta. Zkoušejte špejlí !

Kdo se nevyhýbá  cuku,  může celé po upečení polít citronovou polevou ( 300g cukru moučka, 3 lžíce vařícího mléka, 2 lžíce citronové šťávy  - vše důkladně třeme do hladka) nebo rozkrojit a pomazat pikantní např. rybízovou marmeládou.

dscf7360upsig.jpg